Меню

Розвиток кишкової мікрофлори протягом перших трьох років життя

Кишкова мікрофлора - що це?

Кишкова мікрофлора, або кишкова мікробіота - це сукупність усіх мікроорганізмів, які колонізують кишківник. Особливо важливими колонізаторами є корисні молочнокислі бактерії, такі як лактобактерії та біфідобактерії. Причина, чому вони такі важливі, полягає в тому, що вони прикріплюються до стінки кишечника і, як охоронці, захищають від небажаних бактерій. У немовлят корисна кишкова мікрофлора повинна спочатку заселитися, а потім розвинутися і зміцнитися. Розвиток кишкової флори в основному завершується приблизно через три роки після народження.
 

Розвиток кишкової флори

Мікробіота дитини формується переважно в перші три роки життя. Після народження травна система дитини вже сформована, хоча вона ще значною мірою «стерильна». Це означає, що важливі бактерії майже відсутні. Вони поступово заселяють кишківник протягом перших місяців та років життя.
Дослідження показали, що оптимальний розвиток мікробіоти є важливим у період до трьох років, оскільки це впливає на подальше здоров’я дитини. Причина цього в тому, що приблизно 70-80% імунних клітин розташовані в кишечнику. Тому кишкова флора відіграє важливу роль у профілактиці інфекцій та попередженні алергії. Більше того, здорова мікробіота є основою здорового травлення, метаболізму та розвитку мозку.
Спосіб розвитку мікробіоти залежить від різних факторів. З одного боку, є моменти, на які неможливо вплинути безпосередньо – наприклад, середовище постійного проживання, брати і сестри чи домашні тварини. Але є також і фактори, на які можна активно впливати та коригувати - наприклад, харчування малюка.
 

Народження

Перше заселення кишечника відбувається під час народження. Вирішальну роль у цьому відіграє тип пологів. Діти, народжені через природні родові шляхи (тобто вагінально), піддаються впливу вагінальних бактерій матері. Саме під час проходження через родові шляхи немовлята контактують з мікробіотою матері і таким чином «захоплюють» корисні бактерії, які підтримують розвиток їхнього кишечника. Тому під час вагінальних пологів дитині передається велика кількість біфідобактерій, і особливо лактобактерій. Вони є одними з важливих перших колонізаторів кишкової флори.
Однак немовлята, народжені шляхом «кесаревого розтину», спершу контактують зі шкірними бактеріями мами або тата, а також бактеріями з лікарняного середовища. Ось чому захисні корисні бактерії у кишковій флорі цих малюків виявляються в меншій кількості, і це також впливає на імунну систему.
 

0 до 6 місяців

Грудне вигодовування підтримує природну колонізацію кишечника, оскільки, окрім усіх важливих поживних речовин, грудне молоко постачає корисні молочнокислі бактерії. Крім того, грудне молоко містить пребіотичні культури (цінну клітковину), яка може бути використана корисними кишковими бактеріями для свого росту. Тому для немовлят, які не знаходяться на грудному вигодовуванні, доцільними можуть бути суміші, що містять натуральні молочнокислі культури (тобто корисні бактерії-пробіотики)  та клітковину (пребіотики).
 

6 до 12 місяців

З введенням твердої їжі мікробіота кардинально змінюється. Її склад і функції адаптуються до зміни раціону. Зменшується кількість молочнокислих бактерій і зростає все більше бактерій, які можуть перетравлювати цінну клітковину зі злаків, фруктів і овочів, а також різних джерел білків і жирів.
Зі все більш складною та різноманітною дієтою складність кишкової флори зростає. Це означає, що все більше і більше різних бактерій розвивається і колонізує кишечник. Висока різноманітність часто ототожнюється з більш здоровою мікробіотою. Збалансоване харчування з цінними харчовими волокнами сприяє оптимальному розвитку мікробіоти в сторону різноманітності, у якій переважають корисні бактерії.
 

12 місяців до 3 років

Чим більше харчування дитини нагадує харчування всієї родини, тим більше стабілізується мікробіота і стає схожою до такої у дорослої людини. Протягом цього часу відбувається її подальший розвиток. Важливо і надалі посилювати  розвиток мікробіоти. Разом із збалансованим та здоровим харчуванням пробіотичні молочнокислі культури можуть підтримувати здорову кишкову флору і, таким чином, продовжувати захищати дитину від хвороб та інфекцій. Приблизно у віці 3-х років більша частина процесу формування мікробіоти практично завершена, і вона нагадує (але ще не повністю) мікробіоту дорослої людини за своїм складом і функціями.