Пребіотики – це харчові волокна, які практично не засвоюються людиною, але які стимулюють ріст біфідобактерій і лактобактерій в товстому кишечнику, що позитивно впливає на кишкову флору.
Пребіотики в грудному молоці є «їжею» для пробіотиків (природних корисних бактерій) і сприяють їх росту. Пребіотичні харчові волокна, такі як галакто-олігосахариди (GOS) і фрукто-олігосахаріди (FOS), також присутні в деяких сумішах для дитячого харчування. Тут існує різниця між рослинними FOS (наприклад, з цикорію, цибулі-порею і т.д.) і олігосахаридами GOS на основі лактози.
Оскільки грудне молоко містить тільки лактозу, а не фруктозу, галакто-олігосахариди (GOS) з лактози ближче до пребіотичних харчових волокон грудного молока, ніж фрукто-олігосахариди (FOS).